DEEL 9 UIT DE SERIE GREPEN UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE GEMEENTE UDEN.

Op dinsdagmiddag 14 november 2023 wordt in de bibliotheek tijdens een lezing Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden deel 9 gepresenteerd.

De in 2017 begonnen reeks Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden is nog steeds niet ten einde ook al zijn we bestuurlijk opgegaan in de nieuwe gemeente Maashorst.

Met het verschijnen van deel 9, het 40ste boek van de Stichting Uden in Geschriften, wordt weer een bijdrage geleverd aan het vastleggen van deze geschiedenis.

In Grepen 9 komen we onder andere te weten dat we pas sinds 1817 niet meer bij de provincie Gelderland horen, maar écht Brabants zijn geworden en dat het bedrijf van de familie Zwanenberg oorspronkelijk niet in Oss, maar in Uden thuishoorde.

En wie weet nog dat de herbergkamer bij een schietbaan sinds 1907 de oorsprong is van de huidige Bedafse Pier en dat hiermee dankzij Dorus Verbossen bijvoorbeeld de rijvereniging en toneelvereniging hier hun thuishonk vonden.

Ook de naoorlogse groter wordende groepen jeugd van Uden en Volkel kregen hun eigen plek. Wie kent ze niet de jongerensosen De Pul, ’t Keldertje, Cercle, ’t Dupke, Pampus, ’t Tunneke, Plock en Amigo?

Schrijver en Uden-kenner Adriaan Sanders heeft in samenwerking met Luciën Bressers van de Stichting Het Uden-archief van Bressers weer 25 vermeldenswaardige gebeurtenissen en wetenswaardigheden op schrift gesteld.

De daarbij horende fraaie illustraties komen voornamelijk uit de collectie van voornoemde stichting.

Grepen 9, dat in fullcolour gedrukt is en ook de herdrukken van deel 1 tot en met 8 zijn voor € 12,95 euro per deel verkrijgbaar bij ons secretariaat en verder bij de Heemkundekring Uden, boekhandel Bruna, Primera-Centrum en het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in de bibliotheek.