Boek “Tweeëneenhalve eeuw Brandweer Uden” wordt gepresenteerd op reünie.

De brandweer in Uden bestaat bijna 250 jaar. Voor dit speciale moment wordt op 3 april 2020 een reünie gehouden voor oud-collega’s van brandweer Uden en kinderen en partners van hen. Op de reünie wordt het boek “Tweeëneenhalve eeuw brandweer Uden” gepresenteerd.

In 1774 komen we in de archieven voor het eerst een melding over de brandweer in Uden tegen. Sinds die tijd is er heel wat gepasseerd. Dat laatste kun je tot in detail lezen in het boek “Tweeëneenhalve eeuw brandweer Uden”, dat is geschreven door burgemeester Henk Hellegers en tijdens de reünie wordt gepresenteerd.

Twan van de Velden, postcommandant Uden, is samen met andere brandweerlieden en de Heemkundekring druk bezig geweest met het verzamelen van materiaal voor het boek. “We hebben ontzettend veel kranten van jaren geleden doorgespit en, met dank aan Adriaan Sanders, heel veel dingen van vroeger gevonden.

Er staat van alles in beschreven. Niet alleen branden, maar bijvoorbeeld ook dat het brandweerkorps Uden twee keer is opgestapt omdat ze het niet eens waren met het beleid van de gemeente.”

Het feit dat er in het boek veel foto’s en verhalen staan van oude Udense brandweerlieden, maakt het voor Twan belangrijk dat hun familieleden niet schromen om op de reünie langs te komen.

De reünie is bedoeld voor alle mensen die ooit bij de brandweer Uden gezeten hebben en de partners en de kinderen daarvan. “Het gaat niet alleen om oud-leden”, legt Twan van der Velden, postcommandant van brandweer Uden, uit. “We houden de reünie ook voor familie van oud-collega’s. Zij hebben ook veel herinneringen aan de periode dat hun vader of partner bij de brandweer zat en daarom willen we hen van harte uitnodigen.

Je kunt je aanmelden via https://www.brandweer.nl/brabant-noord/posten/uden.

Wanneer je het boek wilt hebben, kun je dat ook kenbaar maken in het contactformulier op genoemde website.

Het rollend materieel voor de brandweerkazerne aan de Nieuwe Markt.

(Foto: Stichting Het Uden-archief van Bressers)